dilluns, 14 d’octubre del 2013

Cambodja - Siem Reap i els temples d'Angkor

Dimarts 1 d'octubre: L'avió que ens porta cap a Siem Reap és bastant petit; està clar que no hi ha gaires passatgers que fan aquesta combinació, ja que el preu és bastant car. De tots els avions que hem agafat, aquest és el més car. 

El vol amb Vietnam Airlines dura menys de dues hores i és perfecte. Això si, l'esmorzar/dinar que ens donen a mig trajecte no val res!!!

Aterrem a Cambodja, per tant ja sumem un nou país visitat a la nostra llista!!!



Primerament hem de passar el control de passaports. Per entrar al país es obligatori pagar 20 dòlars Americans. Un cop fet això, ja et posen el segell al passaport. El tràmit és molt més ràpid que a Vietnam

Recollim maletes i canviem uns quants dòlars per la moneda local, els rials.

Al sortir de la terminal, ja veiem un senyor amb un cartell amb els nostres noms i si, estan ben escrits!!! Carreguem les maletes al cotxe, i anem cap al poble.

Amb uns 15 minuts ja som a Siem Reap. La primera impressió és que es una zona molt pobre, més inclús que Vietnam. 

Arribem a l'Hotel Viroth's www.viroth-hotel.com, sobre les 4 de la tarda i un cop fets els tràmits de la reserva, ens acompanyen a la bonica habitació que tenim.

Es tracta d'un hotel petit, de només 7 habitacions, però molt acollidor. A la planta baixa, una petita piscina amb hamaques, ideal pels dies de calor. I a la part de dalt (segon pis), una zona lounge coberta, on també es serveixen els esmorzars. 



Avui ja no podem aprofitar per anar als temples. Es recomanable posar-s'hi molt aviat, i a mitja tarda, anar cap al centre. 



Ens canviem i agafem un dels paraigües de la recepció. Abans de sortim parlem amb el recepcionista i ens ensenya les diferents opcions que hi ha per anar als temples el dia següent. D'entre totes elles n'escollim una que recomanem molt: un guia exclusivament per nosaltres que parla castellà i un xofer que ens portarà per tot arreu.

Ara si, amb tot arreglat, anem cap al centre. Adjuntem un mapa de Siem Reap.



Als voltants de l'hotel hi ha molts tuc-tuc que ens paren, demanant de portar-nos a algun lloc. Amablement els diem que no, ja que volem veure coses.

A la zona del nostre hotel (Street 23) n'hi ha uns quants més, a l'igual que restaurants. Amb 10 minuts ens plantem just al centre, la coneguda Pub Street!



El bullici de la zona es considerable i per sort, el carrer està tallat de tuc-tucs. Aquí tot son bars i restaurants, amb diferents ambients, i tots oberts al carrer. Està clar que el carrer és una gran passarel·la per veure la gent passar.

Als voltants de Pub Street, tot de cara al turista; serveis de massatges, bancs, petits súpers, ...


Amb poca estona es pot veure tot; és més, vas fins pràcticament l'inici del poble i tornes al centre amb una hora, aproximadament. 

Travessem de nou al riu i ens posem en una espècie de mercat tancat; aquí pots trobar de tot, sobretot souvenirs i regals.

Com que fa molta calor, tornem a l'hotel i aprofitem per fer un fantàstic bany. Després, pugem a la zona lounge i ens hi quedem fins a l'hora de sopar tot fent un mojito a la Cambodjana!!!

Sobre les 8:30 del vespre, anem a sopar al restaurant de l'Hotel http://viroth-restaurant.com/; aquest, no està en el mateix complex, sinò a un parell de carrers abans. 

La reserva ja la teniem feta feia molt, ja que al reservar l'hotel vem aprofitar una oferta en la que també hi entrava un sopar al restaurant.

El lloc és molt modern, decorat amb gust, oriental al 100%. Ens col·loquen al jardí i ens porten la carta. Encara no han passat 5 minuts, i es posa a ploure d'una manera espectacular!!!

Tot l'equip del restaurant és posa a recollir totes les taules i en menys de dos minuts, no queda res a la terrassa. A nosaltres ens donen una altre taula, a la part coberta. Per sort, teniem més taules a dintre, sinò ens quedem sense sopar.

Un cop acabat el sopar, i amb el paraigües súper agafat, anem cap a l'hotel. En menys de 5 minuts i som, i ja que el dia no acompanya més, anem cap a dormir.



Dimecres 2: El dia comença molt aviat. Avui toca un dels grans moments d'aquest gran viatge: els temples d'Angkor!!! Aquests temples son tant importants pel país, que inclús estan a la seva bandera! Sens dubte, son el seu gran emblema...

L'esmorzar a l'hotel està bé, força complert, però el servei es una mica lent. Torrades, croissants, sucs, melmelades, cafès i tès ... tot això per agafar forces per aquest gran dia.

Puntualment a l'hora acordada, ja ens espera a la recepció el guia que hem reservat. És diu Ly Lundy i es dedica a fer de guia per a turistes Espanyols i Francesos. Es possible visitar els temples contractant altres mitjans de transport, com tuk-tuks o bicicleta, ... però sens dubte, la millor manera és amb guia! 

Per cert, no es possible llogar una moto a Siem Reap, per tal de protegir el lobby dels Tuk-tuks, els grans beneficiats d'aquesta llei.

Es possible contactar amb el Ly Lundy al mail lundycambodia@hotmail.com i al telèfon +85512896625. El recomanem totalment, ja que ens ho va ensenyar tot i es va adaptar al 100% a nosaltres i a les nostres necessitats.

Els temples d'Angkor estan a les afores de Siem Reap, a pocs quilòmetres de distància; de totes maneres, hi ha temples que estan algo més lluny.

De camí, el Ly ens explica una mira el plànning que seguirem; tenim dos dies per veure el màxim de coses possibles. Diuen que son recomanables 3 dies per poder veure bé els temples, però ell ens diu que amb un parell de dies complerts, n'hi ha prou.



El seu castellà és molt bo ja que el Ly havia viscut durant uns mesos a Madrid, gaudint d'un intercanvi d'estudiants, i de veritat que va aprofitar molt bé el temps. Inclús xapurreja alguna paraula en Català!!!


L'entrada al temple val 40 dolars per 7 dies. A la zona on s'ha de fer el pagament hi ha una mica de col·lapse, ja que has de passar com per una duana. Allà, et van baixar del cotxe, fer cua i anar fins a la zona de control; et fan una foto i et donen un carnet. Amb aquest carnet, pots entrar a tot arreu. Es obligatori, ja que el demanen sempre!



La primera parada que fem és al temple més conegut de tots. El xofer ens deixa a l'esplanada principal. 

Es molt important posar-s'hi aviat, així s'eviten les grans aglomeracions de gent i sempre vas per davant.

Tot i ser molt d'hora, ja fa una intensa calor, per tant, és molt important portar begudes per hidratar-se bé sinó és pot passar malament.

Travessem una passarel·la de pedra i entrem al primer temple: Angkor Wat! S'ha de dir que estem emocionats. No cada dia és visita un dels temples (sinó el que més) més espectaculars del món...



Angkor Wat és una meravella arquitectònica de pedra del segle XII, construida sota el regnat del rei Suryavarnam II. Neix com a ciutat hinduista dedicada al deu Vishnu. Aquest temple representa els 5 pics del Mont Meru. 

La gran estàtua del deu Vishnu és una de les primeres grans coses que veus. Un deu amb 8 braços i guarnit amb una túnica daurada, es un lloc de peregrinació per a tots els fidels de la zona. Rams i flors, fruits i altres aliments, envolten la seva figura. Un vigilant s'encarrega que tot estigui en ordre.



El temple és únic, ja que està tancat i dona cap a l'est. Es una gran construcció de grans torres, molt altes, passadissos laberíntics, patis decorats, galeries amb relleus a les parets, ..


Els sota relleus que hi ha a les galeries que voregen la construcció estan molt ben conservats. Es poden veure de tot. Aquests representen la batalla dels deus contra els dimonis; també es poden veure imatges de la vida quotidiana del deu Vishnu.



Des de l'interior es poden veure els grans jardins que hi ha a entre la muralla exterior i el recinte principal. 


La zona del santuari és de les més visitades del temple però per pujar al segon nivell tela!!! S'ha de fer per una escala molt dreta, amb una inclinació de 70º. No cal dir que s'ha d'anar amb molt de compte, ja que una petita relliscada i no ho expliques. Per si de cas, el guia ens espera a baix.

Des d'aquí les vistes son molt bones; es pot veure l'entrada del temple i com les grans riuades de gent ja van arribant. 


Un cop a baix, veiem el detall de les parets decorades de l'interior del temple. 


Des dels jardins exteriors és des d'on es pot fer la millor foto, la típica que veiem a totes les revistes, amb el reflex de l'aigua.

Imponent temple, i la veritat és que no es pot explicar amb unes quantes fotos. En total passem unes dues hores en aquesta gran meravella!!! 


Un cop l'hem vist tot i hem fet totes les fotos, tornem al cotxe i continuem.

La següent parada és a la porta sud d'Angkor Thom, la porta més freqüent per entrar al temple, ja que està a la mateixa carretera que dona a Angkor Wat.

La porta està molt ben conservada pels dos cantons i es curiós veure com està plena de monos pels voltants d'aquesta zona.

Abans de la porta, passes per damunt d'un fossat protegit per unes grans figures. Al marge esquerra hi ha 54 Devas (deus protectors) i al marge dret hi ha 54 Asures (Deus dimonis).

Aquesta entrada ens porta fins a Bayon, el temple més visitat i més espectacular. 

Es difícil aconseguir una bona foto donada la gent que hi ha, però es fa el que es pot.


A poca distància de l'entrada sud, ens trobem el Temple de Bayon. Primerament el guia ens porta fins a un costat on hi ha un gran basal d'aigua. Aquí es poden tirar bones fotos.


Bayon és la construcció més important d'Angkor Thom (la gran ciutat). En aquesta, hi ha multitud de figures representant cares d'origen Khemer, totes elles agrupades als voltants de la gran torre central.
Conforme vas caminant i pujant, tens la sensació d'estar en una espècie de laberint, ja que no saps per on anar.

Des de dalt, es pot veure la selva que voreja tota la construcció. La impressió és brutal!

Crida molt l'atenció els munts de pedres amuntegades que hi ha als voltants, fruit de l'erosió, tempestes i altres coses. La restauració de Bayon corre a càrrec de França i Japó, observant en diversos cartells les obres que s'estan duent a terme.


Una de les moltes torres i amb les seves cares somrient representades. Aquestes enigmàtiques cares amb uns llavis espectacularment grossos, no se sap ben be a qui estan dedicades; algú diu que al propi rei Jayavarman i altres a algun ésser budista ... de totes maneres, el que es cert, es que son una autèntica meravella.


Imprescindible la visita a Bayon, un dels tresors més apreciats d'Angkor.

En total, 54 torres de 4 cares, formant un total de 216 cares. 



Deixem enrere Bayon i caminant, ens dirigim al següent edifici; Baphuon. 

Aquest gran edifici, un dels més importants de l'època, queda totalment eclipsat per les cares de Bayon. De totes maneres, també és de visita obligada.


La vista des de dalt es fantàstica, podent observar a la gent com va i ve d'un lloc a l'altre.

Als voltants, milers de pedres ... 


Sortim per la part del darrera i ens endinsem cap a la selva, tot seguint un camí marcat. La vegetació que hi ha és espectacular, l'aire pur i la calor, enganxatosa.

Tot seguint el camí ens trobem davant d'un altre temple, de nom Phimeanakas, molt ben conservat. 

Degut a la calor, ja no pugem a dalt. Es imprescindible portar beguda per no deshidratar-se, ja que pel camí no hi ha llocs on poder comprar.


Tot seguit, passem una bona estona recorrent una gran esplanada on hi podem trobar la terrassa del rei leprós i la terrassa dels elefants. 

Podríem posar moltes fotos, però no acabariem mai.

Per cert, en aquesta zona es poden trobar lavabos i també es pot comprar beguda!!! La necessitem urgentment.

Després de refrescar-nos una mica, anem cap a un altre temple molt famós també, ja que és el temple que surt a la pel·lícula Tomb Raider, amb l'Angelina Jolie fent de protagonista: El Ta Prohm.

Per primera vegada veiem les famoses arrels ens els arbres, i com no, això impressiona molt. Aquí, els restauradors no han tocat gaires arbres i han preferit deixar-los com estan, deixant que la naturalesa faci la seva feina.

 


Es en aquest temple on trobem la famosa cara amagada, donat que les arrels han fet la seva feina i han deixat una escultura amagada.


En aquest temple hi ha com un circuit marcat, no podent sortir d'ell, i així no entrant en alguna zona que s'estigui arreglant. 


Després d'un intens dia als temples, tornem cap a Siemp Ream i anem a l'hotel. Necessitem refrescar-nos, menjar i descansar una bona estona.

Passem la tarda a la piscina de l'hotel, després voltem pel poble (no hi ha molt a veure) i més tard anem a provar la cervesa local.

La temperatura de nit és alta, amb molta xafugor; 25º i amb pluja a estones.



Dijous 3:

Pel tercer dia a Siem Reap, ens hem deixat alguns temples molt bonics.

Al igual que els altres dies, ens ve a recollir el guia a l'hora acordada. 

El primer temple del dia és el que està més lluny del poble de Siam Reap, aproximadament estem casi una hora amb cotxe, però és fa molt ràpid, ja que passes per unes carreteres amb molta vida als voltants: poblats, mercats, animals, petits temples, turístes, tuk-tuks, ...

Tot i ser molt aviat, es terrible la gent que ja corre.

El primer temple que visitem és el de Banteay Srei.

En paraules del nostre guia, és un dels més espectaculars que hi ha, i realment, no li falta gens de raó.

Les pluges dels darrers dies, fan que no entrem per l'entrada normal, ja que està molt enfangada. Pels laterals s'hi pot accedir perfectament.

La vegetació que hi ha als voltants és gran: està clar que quan deurien començar a descobrir els temples d'Angkor, deuria costar molt trobar-los, ja que els arbres que hi ha son enormes.


El to ataronjat del temple el diferencia completament dels anteriors. 

Sembla ser que aquest temple estava ubicat dintre d'una població que actualment no es te cap coneixement ni rastre; aquesta es deia Isvarapura.

El millor d'aquest temple és el bon estat en que es conserven les escultures que hi ha a les columnes; al estar cobertes de fang i amagades amb força vegetació, han estat protegides de les pluges, vents i altres efectes erosionadors.


L'interior del temple està molt ben conservat també. Es pot passejar perfectament per entre tots els edificis, admirant columna a columna, i figura a figura.

Algunes escultures dels monos protectors de les entrades dels edificis han estat restaurades o inclús fetes de nou, copiant exactament les que hi ha. Es veu perfectament quines son noves, ja que el color no enganya.




Marxem d'aquest i anem cap a un altre. El nostre xofer ja ens està esperant a l'exterior del recinte.

El següent temple que visitem és el Banteay Samre.

Baixem del cotxe i un grup de nens i nenes s'acosten cap a nosaltres, per vendre'ns cosetes que ells fan; el preu que valen els objectes que tenen son realment ridículs, per tant, en comprem algun.

Això si, a la que compres a una nena, ja en venen més per què també els compris a ella!! Tot plegat fa una mica de pena, ja que les nenes no es veuen pas gaire felices ...

Superem el muro que protegeix el temple, i accedim al recinte; el temple només té un parell d'entrades; quan hi ha pluja, els voltants s'emplenen d'aigua.

Un cop dintre, es dona el mateix que a fora; una "piscina" d'aigua i un edifici solitari al centre, un santuari. 


Donem la volta per tots cantons fins que arribem davant d'una gran avinguda custodiada per un parell de grans lleons! Ens imaginem com deuria ser aquesta avinguda quan es va construir aquest i els altres temples!!! 

Ara mateix, amb proutes feines n'hi ha un de sencer, un parell sense cap i lo altre, son tot trossos del cos ...


Tornem al cotxe i ens dirigim cap al següent santuari: ara parem al Eastern Mebon, un dels primers temples construïts a la regió d'Angkor, dedicat al deu Shiva, segons ens diu el guia.

Els espectaculars elefants de mida casi real (molt ben conservats) son el millor del temple.


Un altre dels temples imprescindibles d'Angkor és el Neak Pean.

Per poder accedir al temple, es imprescindible passar per una passarel·la de fusta que hi ha, ja que està tot ple d'unes aigües pantanoses que lògicament farien impossible l'accés. El camí es curt i es fa molt amè, tot i ser estret. Com que no hi ha gaire gent, podem anar tirant bastant ràpid.

La calor es forta i agobiant en algun moment; per sort, anem carregats d'aigues, per poder-la combatre. 

Al final del camí arribem al temple i només en podem veure la part central i des de lluny, ja que al estar una mica soterrat, només es veu la part central.

Molt recomanable!!!


Per últim, ens hem guardat el millor temple del dia, el temple de Banteay Kdei.


Sens dubte, és un temple budista, i d'obligada visita, ja que és únic. 


La seva conservació és força bona, poden contemplar sales, columnes, escultures, ...


La seva gran atracció no es potser l'edifici en si, sinò la forma que han anat agafant l'estructura del temple i els grans arbres i arrels del voltant, formant estranyes formes que fan que sigui un edifici singular.

La reconstrucció dels temples és una feina de "xinos", ja que els milers de pedres que hi ha escampades pels voltants, fan que sigui una tasca molt complexa.


El problema d'aquests arbres, és que quan es moren, fan molt mal als edificis, com és demostra en la foto de sota, és per això, que ja des de fa uns any, volen posar remei a aquests mals i intenten tallar les grans arrels dels arbres, si es possible. Es sempre millor conservar els temples que no pas els arbres!


Un lloc únic, que de ben segur recordarem al llarg de la nostra vida. Pocs edificis religiosos ens han impactat tant com aquests.

 

Sobre les 3 de la tarda, ja hem acabat la ruta del dia, per tant, anem cap a Siem Reap. Ara tota la tarda per endavant, per descansar a l'hotel i per voltar pel poble.

Després de dinar, voltem per zones no tant carregades de turistes i les condicions canvien un munt. Hi ha bastanta brutícia a tot arreu. Botigues amb souvenirs n'hi ha unes quantes.

Relax a la piscina per continuar... i carregar les piles, que encara ens queden uns dies!!

Ens parem al The sun, que està a un carrer perpendicular a Pub Street, i primer aprofitem per prendre algo, ja que encara es aviat. 

Finalment, com que veiem que el lloc està prou bé, també ens hi quedem a sopar. 

En total paguem 19$ (amb una fanta, una cervesa, una hamburguesa clàssic, un plat de tempura i uns fried noodle).



Com que segueix plovent, agafem un tuc-tuc i amb menys de 5 minuts estem de nou a l'hotel.

Abans de marxar, ja que l'endemà hem de sortir molt aviat de Siam Reap, paguem la factura de l'hotel. Total 349,50 $.

D'aquest hotel només hi ha una crítica a fer; l'anglès del personal de l'hotel és molt dolent. Son pocs els que el parlen i els que ho fan, no els entens gens.

Divendres 4: Després d'esmorzar i pagar la factura de l'hotel, ens porten a l'aeroport. La carretera que porta fins allà està casi inundada. Tot i això, aquí no es para res, i es que estan molt acostumats a la pluja, tal i com s'ha pogut veure durant aquests dies.



L'aeroport és molt bonic, semblant al de Koh Samui. Algunes botigues per comprar els darrers records, cafeteries i tot molt ben arreglat.


Puntualment a les 9 del matí, marxem cap a Bangkok!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada